Hrvatski   ·   English   ·   Deutsch   ·   Italiano   ·   Magyar

Smještaj

Premium Apartment I

Za 4 osobe - AP4

Premium Apartment II

Za 4 osobe - AP6

Family Apartment

Za 4 osobe - AP2

Apartment

Za 2 osobe - AP1

Studio Apartment I

Za 2 osobe - AP3

Studio Apartment II

Za 2 osobe - AP5

Galerija

 

Gdje smo

Google karta


Pogledajte gdje se nalazimo putem google karte na kontakt stranici.


GPS coordinates

Geographical latitude:
45°07'40.9"N
Geographical longitude:
14°03'01.2"E

Pineta prošlost i sadašnjost


Familija Radićanin

Familija Radićanin


Ugostiteljstvom se bavimo već deset godina, kada smo počeli sa restoranom Pineta i apartmanima.
Peteročlanu obitelj Radićanin čine...
Roditelji vode brigu o logistici, uzgoju i proizvodnji, sin Florian će Vam pružiti uživanje u gastronomskoj ponudi na tradicionalni način, drugi sin sa svojom ženom će Vam biti na usluzi.

Kaštel Lazzarini obnovili smo 2003. godine te potpuno renovirali. Kaštel je službeno spomenik i sve radove rekonstrukcije nadziralo je strogo vijeće za brigu o spomenicima. Usprkos tome, uspjeli smo pretvoriti zgradu u četiri udobna apartmana, uključujući vinski podrum i salu za degustaciju. Dodatno smo još izgradili potpuno novi bazen sa slatkovodnom vodom (7.40x16m) i trenutno su u izradi dva teniska igrališta.
Baronov kort

Baronov kort


U Martinskom nekada je bilo sjedište posljednjeg velikog labinskog zemljoposjednika - baruna Lazzarinija. Danas na ta vremena u nekadašnjem Svetom Martinu još podsjeća renovirani kaštel, kojeg tamošnji narod, kao i nekad naziva Baronov kort.

Uz stan, u kaštelu je bila i konjušnica, staje, te veliki podrumi. Osim zatke nad Raškom dolinom svu ostalu svoju zemlju baron Nikola Lazzarini je dao napoličarima. Svi prinosi na zemlji i u staji su se dijelili na pola. Pšenica, krumpir, grožđe, svinje, goveda. Od jedne svinje u njegovu su se konobu slali samo pršut i špaleta, a ostali dijelovi svinje ostavljali su se napoličarima.

Oko dvora i u njemu radili su i brigu brinule dekle i hlapci, koji su za svoj rad primali naknadu.
U vrijeme jačih sezonskih radova, barun bi uzimao težake, koje je dnevno plaćao prema „boletinima za žurnade“. A da posla nije nedostajalo svjedoči podatak da se rakija pekla više od tri mjeseca. Bile su i pune bačve vina, a jedan od Lazzarinijevih čestih kupaca bio je ugostitelj iz Rapca.

Posebnu ulogu prilikom predaje ljetine imali su mjerači, koji su arbitrirali u njenoj raspodijeli. Navodno, pritom nisu bili odveć strogi, jer ni baron nije bio u tome cjepidlaka. Mnogo je bio stroži u poštivanju zakona o zaštiti šuma, pa su njegovi čuvari – gvardijani – strogo pazili da se ne sijeku debela stabla, već samo tanke grančice. U kućama se zimi grijala samo jedna prostorija, uz ognjište.
Mjerači su barunu polagali zakletvu pod malo neobičnim okolnostima – u posebnoj prostoriji, takozvanoj skritoriji, odnosno pisarni – između dviju svijeća i ljudskih lubanja. U toj radnoj sobi barun je vodio i svoje poslovne knjige, imajući evidenciju o svakom težaku, hlapcu, dekli ili drugom zaposlenom. U plaću bi se računalo i vino koje su dobivali za ručak: žene po kvartin, a muškarci – polić.

Za razgledavanje svojih imanja, posjete i odlaske u Labin barun je koristio dvije kočije i jednosjed.
Osjetivši pred početak rata skori kraj, Lazzarini je sve svoje posjede prodao i otišao u Italiju, sklopivši stranice zanimljive storije o posljednjoj velikoj plemenitaškoj obitelji Labinšćine.

Kontakti

Telefon

+385 (0)52 654 045

E-Mail

agroturizam.pineta
@gmail.com


Info

Domus Bonus

Naši apartmani imaju jamstvo kvalitete smještaja s certifikatom Domus bonus (Istarska kvaliteta u domaćinstvu građana koji udovoljavaju posebno zadanim kriterijma).


Vinske ceste

Vino Pineta je uvršteno u vinskim cestama Istre, pod kategorijom: seoske konobe s tradicionalnom preradom vina.
Karta vinske ceste Istre


Korisni linkovi

Istra.hr
Istra Gourmet
Viamichelin route planer
Autobusni kolodvor Zagreb
Autobusni kolodvor Labin/Rijeka

Zračna luka Pula (HR)
Zračna luka Rijeka (HR)
Zračna luka Zagreb (HR)
Zračna luka Ljubljanja (SI)
Zračna luka Ronchi (IT)